Klokkenluider mag blijven werken 

De werkgever heeft bij diverse leidinggevenden regelmatig aangekaart dat volgens hem sprake was van framebreuken, ondeugdelijke stuurkogels, zadelpennen en displays.

Door Erik Ruijs 

Recent heeft de kantonrechter geoordeeld (ECLI:NL:RBMNE:2024:1257) dat een medewerker die misstanden meldde, niet mag worden ontslagen. De werkgever had hierom verzocht omdat de werknemer conflicten veroorzaakte. Bovendien verslechterde zijn gedrag het afgelopen jaar waarbij hij heeft geschreeuwd en dreigende taal heeft gebruikt jegens collega’s en leidinggevenden. Volgens de werkgever was er sprake van (ernstig) verwijtbaar gedrag en van een verstoorde arbeidsrelatie.  


De werknemer was deze mening niet toegedaan. Hij stelt dat ten onrechte een negatief beeld over hem wordt geschetst. Bovendien heeft hij meerdere malen misstanden geconstateerd waarmee niets werd gedaan. Hij heeft bij diverse leidinggevenden regelmatig aangekaart dat volgens hem sprake was van framebreuken, ondeugdelijke stuurkogels, zadelpennen en displays. Hier werd volgens hem niets mee gedaan. Integendeel, hem werd de mond gesnoerd en hij werd weggezet als moeilijke werknemer. De werknemer beroept zich dan ook op de klokkenluidersregeling. 

Bij de beoordeling kijkt de kantonrechter naar de inhoud van de klokkenluidersregeling. De wettelijke regeling (artikel 17e Wbk) zegt dat de melder van een misstand niet mag worden benadeeld wanneer redelijke grond bestaat dat de gemelde informatie juist is. Het bedrijf heeft ook een interne klokkenluidersregeling. Hierin staat dat de werknemer misstanden moet melden bij zijn leidinggevende of vertrouwenspersoon. Deze moet de melding vastleggen en aan de Raad van Bestuur voorleggen waarna een onderzoek wordt gestart. Bovendien staat ook in de interne regeling dat de melder, mits te goeder trouw, op geen enkele wijze mag worden benadeeld als gevolg van het melden. 

De kantonrechter oordeelde dat de werknemer zich terecht beriep op bescherming tegen benadeling volgens de klokkenluidersregeling. De meldingen over mogelijke misstanden binnen het bedrijf, met name gericht op veiligheidsproblemen met producten, werden als redelijk beschouwd. De kantonrechter constateerde benadeling van de werknemer, met onder andere waarschuwingen en het indienen van een ontbindingsverzoek als reactie op zijn meldingen. 

Volgens de kantonrechter had de werkgever adequater moeten reageren op de meldingen van de werknemer en had het management niet voldaan aan de interne klokkenluidersregeling. Het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op basis van de e-grond (ernstig verwijtbaar handelen) werd afgewezen, omdat de benadeling van de werknemer als gevolg van zijn meldingen niet gerechtvaardigd was. Ook werd ontbinding op de g-grond (verstoorde arbeidsverhouding) afgewezen, mede doordat er geen onderzoek was gedaan naar herplaatsingsmogelijkheden binnen het concern. 

Arbeidsrelatie niet verstoord 

De kantonrechter concludeerde dat de verhoudingen tussen werkgever en werknemer niet ernstig en blijvend waren verstoord. De werknemer gaf aan te willen blijven werken, waarbij de belangrijkste bronnen van het conflict op het punt stonden te vertrekken. Daarom werd het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst afgewezen. 

Daarnaast werd de werkgever veroordeeld in de proceskosten, waaronder de kosten voor juridische bijstand van de werknemer. De kantonrechter wees ook een nevenvordering van de werknemer toe, gerelateerd aan advocaatkosten die hij had gemaakt voorafgaand aan de procedure, waarvan de kantonrechter oordeelde dat deze waren veroorzaakt omdat werkgever niet heeft gehandeld als goed werkgever. 

We zien in onze praktijk vaker dat interne richtlijnen worden opgesteld maar na verloop van tijd niet meer worden gehanteerd. Ook in deze casus blijkt het niet volgen van de eigen interne procedure te hebben bijgedragen aan de nadelige uitspraak voor de werkgever. Het is daarom belangrijk om interne regelingen regelmatig tegen het licht te houden en daar ook naar te handelen.  

#klokkenluider #klokkenluidersregeling #kantonrechter #arbeidsovereenkomst

Vorige
Vorige

Hoge Raad geeft duidelijkheid over peilmoment bij slapend dienstverband

Volgende
Volgende

Overeenkomst van opdracht toch een arbeidsovereenkomst!