Het ontbinden of opzeggen van een maatschap: dit moet je weten
Het beëindigen van een maatschap kan om verschillende redenen nodig zijn. Soms is het een bewuste keuze van een of meerdere maten, soms is het een onvermijdelijke situatie door bijvoorbeeld een conflict of langdurige arbeidsongeschiktheid van een maat. Hoe dan ook, het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken in de maatschapsovereenkomst om problemen te voorkomen. In deze blog leggen we uit hoe een maatschap kan eindigen en welke rol de maatschapsovereenkomst hierbij kan spelen.
De maatschapsovereenkomst: wat moet je regelen?
Het oprichten van een maatschap is relatief eenvoudig. Een maatschapsovereenkomst is niet verplicht, en de maten hebben veel vrijheid om zelf afspraken te maken. Juist omdat er veel vrijheid is, is het verstandig om een op maat gemaakte maatschapsovereenkomst op te stellen, zodat deze goed aansluit bij de specifieke situatie en wensen van de maten.
Een maatschapsovereenkomst vormt de basis voor de samenwerking in de maatschap. Hierin leg je niet alleen afspraken vast over de samenwerking zelf, maar ook over het beëindigen van de maatschap of het uittreden van maten. Voor laatstgenoemde situaties moet de overeenkomst in ieder geval de volgende onderdelen bevatten:
Afspraken over de duur van de samenwerking en de voorwaarden waaronder deze kan eindigen.
Een duidelijke opzegtermijn. Daarmee voorkom je dat een maat plotseling vertrekt, waardoor de continuïteit van de maatschap in gevaar komt.
Een voortzettingsbeding. Hierin leg je vast of en hoe de overige maten de maatschap kunnen voortzetten als een van de maten uittreedt.
Afspraken over de verdeling van winst of verlies bij het eindigen van de maatschap.
Hoe kan een maatschap eindigen?
Er zijn verschillende manieren waarop een maatschap kan eindigen. In maatschapscontracten zien we vaak een of meer van de volgende opties terug:
Automatisch door tijdsverloop of het bereiken van een specifiek doel. Als de maatschap voor een bepaalde termijn is aangegaan, eindigt deze vanzelf wanneer het doel is bereikt of de termijn verstrijkt, bijvoorbeeld op het moment dat een van de maten de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
Een beëindiging met wederzijds goedvinden.
Opzegging door een maat, waarbij elke maat het recht heeft om op te zeggen, eventueel met inachtneming van een opzegtermijn.
Overlijden of langdurige arbeidsongeschiktheid van een maat. Dit leidt vaak tot het einde van de maatschap, tenzij in de overeenkomst is geregeld dat de andere maten de maatschap mogen voortzetten.
Gevolgen van een opzegging
In de meeste maatschapsovereenkomsten is opgenomen dat een maat de maatschap kan opzeggen, al dan niet met inachtneming van een opzegtermijn. Gaat een van de maten hiertoe over, dan houdt de maatschap in principe op te bestaan. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de overblijvende maten, vooral als er geen voortzettingsbeding is opgenomen. Is er wel een voortzettingsbeding? Dan kunnen de overige maten de maatschap zonder de vertrekkende maat voortzetten. Om problemen en conflicten bij een uittreding te voorkomen is het belangrijk om vooraf in de overeenkomst vast te leggen hoe de waarde van het aandeel van de vertrekkende maat wordt bepaald en uitgekeerd.
Naast een voortzettingsbeding is het ook verstandig om een verblijvingsbeding op te nemen. Hierin staat dat bij overlijden of beëindiging van de maatschap door een van de maten alle gemeenschappelijke goederen aan de overige maten toekomen.
Ontbinding door de rechter
Is er geen maatschapsovereenkomst, of is daarin niets geregeld over de beëindiging? En komen de maatschapsleden er onderling niet uit? Dan is er nog de mogelijkheid van ontbinding door de rechter. Maar let op: de rechter kan de maatschap alleen ontbinden als er hiervoor gewichtige redenen zijn, bijvoorbeeld bij ernstig verstoorde verhoudingen of een gebrek aan vertrouwen tussen de maten.
Conclusie
Het beëindigen van een maatschap kan veel gevolgen hebben. Door in de maatschapsovereenkomst concrete afspraken te maken over beëindiging, voortzetting en financiële afwikkeling voorkom je onnodige conflicten. Heb je vragen of behoefte aan juridisch advies? Neem dan gerust contact op met DT Advocaten. Wij helpen je graag verder.